TW 968 – First TWIKE in Denmark

Jeg er blevet spurgt til om jeg kort kan beskrive hvad det er for et køretøj jeg generelt befordrer mig i. Det kan ikke gøres kort så indlægget bliver lidt længere

Bitte beachtet: Unsere Texte werden automatisch übersetzt. Hierbei kann es zu Fehlern kommen. 🤖

Indledning

Jeg er blevet spurgt til om jeg kort kan beskrive hvad det er for et køretøj jeg generelt befordrer mig i. Det kan ikke gøres kort så indlægget bliver lidt længere 🙂 Først vil jeg lige kort fortælle hvem jeg er. Jeg hedder Ole Carlsen, bosat i Skjern, oprindelig udlært automatikmekaniker på DP, stærkstrømstekniker og i dag selvstændig.

 

Historien

OK lad os vende fokus mod det vigtige. Køretøjet hedder TWIKE og er egentlig en forkortelse for TWIKE et køretøj som kan medtage to personer og giver dem mulighed for ved at træde i et par pedaler at udnytte transport tiden til at få motion, vi taler vel lidt et hybrid el-køretøj og ellers sund fornuft.

„Hvem opfandt den?“ må man egentlig spørge først. Og svaret her til er: studerende fra ETH Zürich, et universitet for videnskab, teknologi, ingeniør og matematik, udviklede TWIKE’s forfader til verdensudstillingen i Vancouver 1986. Ideen var for god til at blive glemt efterfølgende men indtil dagens TWIKE var der stadig en lang vej.

Her er den korte historie bag TWIKE udviklingen klippet, oversat og sammenpresset fra deres hjemmeside (www.twike.com):

 

Året 1986 viste prototypen for TWIKE som en to-sædet cykel med karrosseri. Den vejer 50 kg og kan ved pedalerne accelereres til en hastighed på op til 50 km/t. Den vandt en pris for ergonomi under verdensudstillingen i Vancouver samme år.

I 1991 præsenteres TWIKE 2 og målet er at udvikle et dagligdags køretøj med en elektrisk hjælpe motor.

I 1995 udviklede TWIKE AG så TWIKE 3 til serieproduktion og de første 190 TWIKE 3 bliver leveret. Dette sker fra faciliteter i Schweiz

I 1998 opstår firmaet FINE Mobile GmbH som er hoved importør for det tyske marked. Efter nogle turbulente år for det schweiziske produktionsselskab resulterende i en konkurs overtager FINE Mobile GmbH så også selve produktionen i året 2002.

Med ny-udviklede batterier kan TWIKE i 2005 for første gang opnå en rækkevidde på over 100 km og i 2007 er det næste store spring for rækkevidde med indførelsen af LION batterier. Nu op til 200 km rækkevidde og samtidigt forsvinder besværet med batteri vedligehold – TWIKE kørsel har aldrig været nemmere.

I 2014 starter udviklingen af den næste TWIKE baseret på TW4XP (navnet er ikke et tilfælde) som oprindelig var en prototype udviklet til en XPRIZE konkurrence, TW4XP – TWIKE for XPRIZE.

TWIKE skriver du?

Men hvad er en TWIKE så? Jo, det er et 3-Hjulet køretøj med 2 baghjul og 1 forhjul, i opbygning meget a la den hedengangne Ellert og i Danmark indregistreret som motorcykel. Man bestiller et grund køretøj som man så kan få forskelligt udstyr til efter humør og behov. Køretøjet drives af en 3-faset asynkronmotor som får sin energi fra batterier via forskellige kredsløb og den indbyggede frekvensomformer. Der er 5 gear til det mekaniske pedal drev, en integreret 3kW oplader, indbygget computer/kontrol enhed samt overvågning af batteri systemet. Man kan ved hjælp af fartkontrollen styre hastighed eller hvor meget genvinding af bremse energien man ønsker. Hovedenheden er beskyttet med en elektronisk startspærre, en kodelås og i displayet kan man aflæse forskellige informationer som rækkevidde, hastighed, drift og batteri data. Interiøret er beslag og håndtag af bøgetræ, fuldt dækkende gulvtæppe, sæder med mikro-fiber betræk, 3-punkts sikkerhedsseler, 250 liter bagagerum, 12 V udtag, indvendig LED loftlys, 3. Bremselys, 500 W varmluft blæser. Udvendig er der en to delt sikkerheds-glas forrude, forrude visker, aftageligt cabriolet top og lys lige så effektiv som på en bil.

Af ekstra udstyr findes der mulighed for en ekstra lader som gør at man kan lade med en hastighed på ca. 2 km pr. minut samt muligheden for bredder bagdæk/fælge hvilket forbedrer køre komfort og stabilitet væsentligt.

Til et basis køretøj kan der vælges farve, batteri størrelse, aftageligt tag type, sæde type og indetæppe alt selvfølgelig mod en ekstra omkostning 🙂

Den højeste TWIKE ejer, jeg har hørt om, er på lidt over 200cm så hr. Bent Olsen der skulle også være en mulighed for Dem ellers må De vente et par år for vi skrumper jo alle lidt med alderen. 😉

For lige at vende tilbage til batteri udviklingen omtalt i starten. Da jeg købte min TWIKE var det muligt at få batteri kapacitet på op til ~8,5kWh og i 2015 var det i samme fysiske størrelse på op til ~16,0kWh næsten dobbelt så stor energi tæthed på små 4 år. Og her i år har jeg lige set at man har øget energi tæthed med yderlig 13% så man nu er oppe på ~18,2kWh

Sportskøretøj – menneske-maskine

TWIKE er vel i princippet det eneste hverdagskøretøj som kombinerer el-motor med pedal-drev. Muskelstyrke omdannes direkte til kinetisk energi. Dette øger ikke kun effektiviteten af køretøjet men også rækkevidden. Gennem brug af pedalerne bliver TWIKE nærmest til en ren form for transport trænings-maskine til muskler og kredsløb. Det er da sund fornuft 🙂 Hvor meget muskelkraft, føreren bruger er op til denne. En gennemsnit trænet person kan træde en effekt på 100 til 200 W. Til sammenligning kan siges at hvis man på en ’standard’ cykel vil køre ca. 34 km/t kræves der en pedal energi på ca. 315W så ingen hokuspokus her. De 100-200W svarer til ved en hastighed på 50 km/t 10-20% af det samlede energibehov. Pedal-drev er tænkt til at understøtte motoren, men ikke som den drivende kilde, jeg har testet og den er næsten umulig at køre ved pedal kraft alene.

Princippet med kobling fra pedal-drev og elektromotor samt håndteringen af dette er meget let via skifteren midt i konsollen hvor begge drev går direkte på drivakslen; pedalen kører via kæde, motoren gennem transmissionen. Hastigheden kan forudbestemmes ved hjælp af fart kontrol og når man træder i pedalerne sænker kontrolenheden motorens ydelse tilsvarende for stadig at holde den forudbestemte fart og rækkevidden øges tilsvarende.

Betjening

TWIKEn styres primært via ’joysticket’ i midten som indeholder fartkontrol, motor bremse og blinklys, nåh ja og mekanisk forbindelse til forhjulet. På betjeningen i venstre side som også er parkerings-bremse findes funktioner som langt lys, horn, vindue visker og mekanisk gear skifte for pedal drevet. Pedal drevet er også forbindelsen til de mekaniske bremser. På kontrolenheden findes ud over drift informationer funktioner som lys, katastrofeblink, tågelys, indkobling af varme som er tidsbestemt til 1 minut og dermed ikke uhensigtsmæssigt dræner batteriet samt kontrol enhed tænd/sluk.

I midte konsollen findes hovedafbryder, tænd/sluk blæser uden varme samt ’gear’ skift til at bestemme køre retning og om pedal-drev skal være indkoblet. Passageren har også et par pedaler men de kan kun bruges til at træde med og har ingen indflydelse på eksempelvis de mekaniske bremser.

Hvordan er den så at køre?

Overraskende nem og det siger jeg efter erindringen om min egen første tur. Jeg bestilte min TWIKE uden at have prøvekørt en først. Da den næsten var færdig tog jeg ned til en anden ejer i Sprakebüll (Tyskland) for at i det mindst have prøvekørt inden jeg skulle afhente. Min første tanke da jeg nu sad i den hersens TWIKE var noget i retningen af: ”OK hvad f….. er det lige jeg har købt?” for intet omkring betjening og styring faldt mig naturligt ved den, ikke en gang sidst på prøveturen. Jeg tog heldigvis fejl for den er som jeg tidligere skrev efter tilvænning nem at køre og al betjening ligger i dine hænder hele tiden. Jeg havde for et par år siden en som skulle prøvekøre min TWIKE med henblik på at blive TWIKE ejer og han gav udtryk for nøjagtig det samme som jeg tænkte efter første prøvedag 🙂

Men som et hvilket som helst andet letvægtskøretøj kræves der lidt når man bevæger sig ud i kraftig blæst. Jeg har ikke prøvet at køre i storm men dog i det DMI kalder hård til stormende kuling, det kræver lidt opmærksomhed men er så afgjort muligt.

Men hvad koster en TWIKE?

Pris? Det er en hobby og det er ligesom en kvindes alder, så det snakker vi ikke om. Hint! Grundprisen kan findes på deres hjemmeside men husk det er i €.

Den er nok ikke at kategorisere som billig men for mig er det den perfekte måde at transportere sig. jeg kommer frem og jeg får rørt mig. Sund fornuft. 🙂

Dagligdags-brug

Til daglig transport er en TWIKE perfekt, jeg har før arbejdet i Avlum og kørte dertil i TWIKE det meste af året, det var trods alt en daglig tur på små 90 km. Jeg kender til en Schweizisk kræft læge som kører ca. 45.000km om året og hans TWIKE er en årgang 1996.

Jeg har lavet mig selv en bagage platform som kan erstatte passager sædet hvis man eksempelvis har brug for at gøre og transportere større indkøb.

Dagligdags-økonomi

Men hvad så med dagligdags-økonomien? Hvis vi snakker forsikring koster kasko ca. 1700kr. helårlig, vægtafgift er 690kr. helårlig og med en fornuftig kørsel, ca. 50km/t, kører man 20km pr. kWh. Snakker vi service er det lidt sværere men nok omkring 500-1000€ pr. år.

Længere ture/ferie

Men kan man så egentlig bruge køretøjet til at befordre sig over en længere distance? Tjah, det vil jeg mene, det tager lidt længere tid men kan sagtens lade sig gøre. Det kræver jo ikke ret meget andet end at man i tide møder en 230V udtag for at kunne lade. Personligt kører jeg hvert år en tur til Rosenthal (Hessen) i Tyskland for at få lavet service en lille tur på 1450km tur-retur, det er 2×2 dages transport og 3 dages ferie i området.

Jeg har en bekendt som er bosat i Marrakesh (Marokko) vi købte hver vores TWIKE samtidig og hun tager service turen til Rosenthal hvert år, det er trods alt små 6.000km tur-retur. I 2014 tog hun turen fra Marrakesh til Rosenthal og derfra med en bekendt til Skjern og herfra videre til Island(jeps, øen højt mod nordvest) ja og 3 uger senere hele turen tilbage igen. Hvor der er vilje er der en vej og måske en færge.

Afslutning

Jeg har sandsynligvis ikke fået alt med her så hvis du ønsker at vide mere kan infomation findes på bl.a. https://www.facebook.com/twike.manufacturer/, http://www.twike.com, https://youtube.dk, http://twikeklub.ch samt på min egen side http://twikeindk.carlsen-web.dk hvor jeg fra tid til and ytrer mig omkring TWIKEn og du er selvfølgelig velkommen til at spørge mig så må vi se om det er noget jeg har et svar til. Er man frisk på en lille prøvetur som passager kan det helt sikkert også lade sig gøre.

 

Specifikationer

Køretøjs-type
EU3-hjulet motorkøretøj (2002/24/EG)
Schweiz3-hjulet motorkøretøj
USAMotorcykel – 3-hjulet
Mål (cm)
L x B x H265 × 120 × 125
Akselafstand187
Sporbredde109
Konstruktion
ChassisAluminium ramme med styrt bøjle, 3-punkt sikkerhedsele
KarosseriThermoplast LuranS®
StyretøjJoystick med skubbestang og styretøjs-dæmper
Motor
Type3-faset asynkron motor med integreret reduktions-gear (11,6:1)
og differentiale
Nominel ydelse3 kW ved 2930 1/min
Maksimal ydelse9 kW
Nominel spænding230 Volt
DrevIGBT frekvensomformer med computer og parameter enhed
PedalerIntegreret
Køre ydelse
Cw værdi0,325
Overflade areal A1,34 m²
Cw x A0,4355 m²
Tophastighed85 km/t
Acceleration (0-60 km/t)9 sekunder
Rækkevidde pr. opladningop til 380 km
Maksimal stignings-grad22%
Batteri
TypeLilonMn, 392 celler
Nominel spænding357 VDC
Kapacitet (pr. sektion)9,0(10,2) Ah
Energi3,2(3,6) kWh
Vægt19 kg
Energi tæthed168(189) Wh/kg
Ladetidca. 1 km/min
Forbrug
Spare kørsel4 kWh / 100 km
Bykørsel6 kWh / 100 km
Landkørsel7 kWh / 100 km
Energi tilsvarende benzin0,4 – 0,7 l / 100 km
Bjerge +1,77 kWh / 1000 højdemeter
Vægt (kg)
Tomvægt uden batteri220 kg
Totalvægt505 kg
Tilladt akseltryk, for145 kg
Tilladt akseltryk, bag 360 kg
Undervogn
Uafhængig affjedringFor og bag
HjulAluminium fælge, for 1,35 x 16”, bag 1,85 x 16”
DækFor 20 × 2,50-16”, bag 20 × 3,0-16”
Bremser2-kreds hydrauliksystem, skivebremser for og tromlebremser bag
samt elektrisk motorbremse (genvinding med fartpilot)
Bagagerum
L x B x H (cm)40 x 115 x 65
Bagagerum volumen250 l
Maksimal volumen500 l (passagersæde kan udskiftes med platform)

Beitrag teilen


Schlagwörter

 • TWIKE Tipps – Events 2024 für TWIKE Piloten & Freunde

  TWIKE Tipps – Events 2024 für TWIKE Piloten & Freunde

  Wir sind gespannt auf das Jahr 2024! Es gibt wieder einige E-Mobilität-Events, auf denen auch hoffentlich zahlreiche TWIKE und ihre Piloten zu finden sein werden.

 • Moving forward

  Moving forward

  Es geht vorwärts. Etwa 78% des maximal übertragbaren Drehmoments wurden zuletzt per Parametrierung der Software freigegeben und die resultierende Beschleunigung ist bereits jetzt brachial.

 • TWIKE 5 Cabrio Feeling

  TWIKE 5 Cabrio Feeling

  Cabrio oder T-Top Targa? Stoff oder Hardtop? Grundsätzlich war beides denkbar, um den Innenraum des TWIKE 5 über dem Kopfbereich zu schließen.


3 Antworten

 1. Ulrich

  Gab es Probleme bei der Zulassung des Fahrzeugs in Dänemark? Fällt für das Twike auch die hohe Registrierungsgebühr an? (In Dänisch: Var der problemer med at registrere køretøjet i Danmark? Skal Twike også betale det høje registreringsgebyr? )

  1. Ole

   Nein, damals (2011) brauchte ich nur eine Datenerklärung von FINE mobile (TWIKE).
   2011 war das TWIKE als Elektrofahrzeug steuerfrei, ansonsten ist es als Motorrad zugelassen. Auf skat.dk ist es möglich, den „genauen“ Steuerpreis und damit den Gesamtpreis zu finden.

 2. Ole Carlsen

  Cool 🙂

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert